neděle 2. srpna 2015

Jak si vyrobit vazelínu bez ropy?


Spousty domácností si neumí představit život bez vazelíny, ale víte, že je ropným produktem? Co si takhle doma vyrobit svou vlastní, přírodní? Je to snadné a ve výsledku i levné. Nejlepší na tom je, že si jí každý může upravit dle vlastních potřeb. Základ se ale skládá jenom z dvou surovin! To je super zpráva hned ppro začátek, že?

Jdeme na to!

Co budeme potřebovat?
  • Olej dle vlastního výběru (já, jako univerzální a nejlevnější možnost použila slunečnicový)
  • Včelí vosk

Jak na to? 
Postup je opravdu jednoduchý, rozpustíte 1 lžíci včelího vosku a 5 - 6 lžic oleje, podle toho, jak tuhou chcete vazelínu mít. Čím více oleje a méně vosku, tím řidší a tekutější vazelína bude.

Až bude vosk v oleji hezky rozpuštěný, stačí nádobu odstavit ze sporáku a počkat chvilku, až začně směs tuhnout. Když už nebude úplně tekutá, začněte ji šlehat, míchat atd. Tím nabude konzistence krému či opravdové vazelíny.

Můj bratr má problémy s ekzémem a tahle vazelína mu na něj skvěle pomáhá. Má sice upravený recept, ale poměry vždy zůstanou stejné. Já nahrazuji slunečnicový olej jojobovým a kokosovým a jednu lžíci oleje nahrazuji aloevera gelem kvůli jeho léčícím schopnostem. Stačí si jen přečíst o účincích jednotlivých olejů a pak si namíchat zdravou vazelínu podle svých představ!


Vazelína má vážně skvělou konzistenci a používám jí na všechno, nohy, rty i ruce :)

Používáte klasickou vazelínu? Víte, že je to ropný produkt? Vyrobíte si tuhle zdravější ségru?

Žádné komentáře:

Okomentovat